Kulinarne zmagania z unikatowymi przepisami

Kulinarne zmagania z unikatowymi przepisami
Fot. Pixabay

Ruszył nabór do XIV edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”. Tematem przewodnim tegorocznej inicjatywy są ciasta, ciastka i ciasteczka oraz potrawy z gęsi.

Ideą konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja produktów i potraw specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu.

Uczestnikami mogą być uczniowie szkół gastronomiczno-spożywczych z województwa warmińsko-mazurskiego oraz restauracje, a także osoby fizyczne (w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich i organizacje zrzeszające osoby fizyczne).

Podczas wydarzenia zaplanowano liczne prelekcje związane z wartościami odżywczymi gęsiny i sposobami jej przetwarzania oraz serwowania. Uczniowie oraz restauratorzy będą mieli okazję do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych przed zaproszonymi gośćmi.

Konkurs odbędzie się 6 kwietnia 2019 roku. Zostanie przeprowadzony w pracowniach i pomieszczeniach Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.

Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać do 19 marca 2019 roku.

Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:
1. Ciasta, ciastka i ciasteczka (osoby fizyczne, w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne),

2. Potrawy z gęsi (uczniowie szkół gastronomicznych z województwa warmińsko-mazurskiego wymienieni w § 4 regulaminu konkursu oraz restauracje),

Organizatorami wydarzenia są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz miasto Szczytno (Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego).

Więcej informacji oraz regulaminy dostępne są TUTAJ

 

Print Friendly, PDF & Email