Konkurs na „Smaki Warmii, Mazur na stołach Europy” rozstrzygnięty

Konkurs na „Smaki Warmii, Mazur na stołach Europy” rozstrzygnięty

W minioną sobotę (29 listopada 2014) odbył się kolejny subregionalny finał IX edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Celem inicjatywy jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko–mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

W szranki stanęły osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Do konkursu zgłoszono 11 potraw i 22 produkty żywnościowe, które oceniało Jury w składzie: Wiesława Alicja Bojarska – przewodnicząca komisji, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko–Mazurskiego, Jolanta Mackiewicz – członek komisji, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn, Zofia Stankiewicz – członek komisji, Warmińsko–Mazurska Izba Rolnicza oraz Paweł Błażewicz – członek komisji, Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie.

Organizatorami przedsięwzięcia byli samorząd województwa warmińsko–mazurskiego, Warmińsko–Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn.

  Red. Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 11924