Karp – więcej zdrowia na talerzu

Karp – więcej zdrowia na talerzu
Fot. Adminstrator

W okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię, możemy ją dostarczyć w sposób, który nie spowoduje przybrania na wadze. Wystarczy na przykład sięgnąć po mięso karpia, bogate w białko, witaminy oraz tłuszcze o pozytywnym oddziaływaniu na organizm człowieka. Dietetycy namawiają, by w nadchodzących dniach przemodelować codzienne posiłki tak, by przynajmniej dwa razy w tygodniu w ich składzie znalazła się ryba.

Jak przeciwdziałać zmęczeniu w zimne i deszczowe dni jesienne, gdy brakuje nam energii? Specjaliści ds. żywienia mówią, że punktem wyjścia jest dostosowanie diety, w której składzie muszą znaleźć się węglowodany w postaci kasz, białko z ryb oraz witaminy z warzyw i owoców. Wszyscy też wiemy o potrzebie dostarczania składników mineralnych oraz tłuszczów, które nie podnoszą poziomu cholesterolu. Na szczęście na półkach sklepowych w ostatnich latach coraz więcej miejsca zajmuje oferta pełnowartościowych, niskoprzetworzonych produktów żywnościowych. W tym roku fani zdrowej żywności powinni postawić na karpie, z uwagi na ich bogate składniki odżywcze oraz sprzyjający środowisku i samym zwierzętom proces hodowli (free breeding).

– Ryby, w tym karpie, są najlepszym źródłem wysoko przyswajalnego białka zwierzęcego, gdyż wraz z niewielką ilością energii dostarczają stosunkowo dużo protein, co jest ważne szczególnie dla osób mających problemy z nadwagą, a także dla sportowców – mówi dr inż. Joanna Tkaczewska z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

– Białka ryb mogą być z powodzeniem wykorzystywane do uzupełniania składu białek mniej wartościowych, np. roślinnych. Co więcej, zawarte w rybach tłuszcze mają działanie prozdrowotne, podczas gdy lipidy mięsa zwierząt lądowych przyczyniają się do zwiększenia stężenia cholesterolu w surowicy krwi, a tym samym przyspieszają rozwój zmian miażdżycowych – dodaje Joanna Tkaczewska.

Zawarte w karpiach nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 wspierają odporność organizmu i układ immunologiczny, pomagając w walce z infekcjami, dlatego ich podaż jest bardzo wskazana w okresie jesienno-zimowym.

– Związki te biorą udział w produkcji eikozanoidów, które w naszym organizmie pełnią rolę neuroprzekaźników zaangażowanych w odpowiedź układu odpornościowego i rozwój lub wygaszanie stanu zapalnego – tłumaczy dr Tkaczewska. – Dodatkowo kwasy omega 3 mogą regulować ekspresję genów odpowiedzialnych za regulację układu odpornościowego – dodaje.

Co więcej, specjaliści w zakresie żywienia podkreślają, że przeciętnie jeden standardowy posiłek złożony z ryb jest wystarczający do zapewnienia człowiekowi wymaganej, dziennej porcji mikroskładników.

Uwzględnianie w codziennej diecie ryb, takich jak karp, nie stanowi obecnie żadnego problemu. Na półkach sklepowych można znaleźć karpia w różnych postaciach, od całych ryb, przez filety, aż po nisko przetworzone produkty, takie jak karp wędzony, czy karp w galarecie. Hitem tegorocznego rozpoczynającego się już w listopadzie sezonu, może okazać się sushi z karpia, jako ryby, której proces hodowli gwarantuje najwyższą jakość mięsa do spożycia na surowo.

Włączenie karpia do diety jest wskazane dla wszystkich grup wiekowych – zarówno dzieci i dorosłych, jak również zawodowych – osób pracujących fizycznie i umysłowo. Karp powinien też być obowiązkowym elementem diety tych, którzy dbają o swoją wagę i martwią się, że w okresie jesienno-zimowym przybędzie im kilogramów oraz osób aktywnie uprawiających sport.

Joanna Stankiewicz
Print Friendly, PDF & Email