Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Już dziś obchodzimy jedno z najsłodszych świąt w polskiej tradycji – tłusty czwartek. Zapach świeżo smażonych pączków z lukrem zapewne skusi niejednego, jednak należy zdawać sobie sprawę, że za pysznym smakiem pączka z dżemem kryje się około 300 kalorii. Jak podkreślają eksperci ze słodkości nie trzeba rezygnować tego dnia. Tak więc, co zrobić, aby nie przesadzić z pokusami w tłusty czwartek?

Tradycja tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa, kiedy to świętowano zakończenie zimy i nadejście wiosny. Posiłki serwowane w tym czasie miały być przede wszystkim tłuste, dlatego też jednym z dań na stołach były pączki z dodatkiem… słoniny. Pomimo, że do dnia dzisiejszego celebrujemy tłusty czwartek, to jednak przez wieki receptura pączków zmieniła się. Współczesne nadzienia stanowią najczęściej: marmolada, czekolada, budyń czy likier jajeczny.

Zakazany owoc w postaci słodkości kusi, dlatego tłusty czwartek jest dość trudnym dniem nie tylko dla osób z nadwagą i otyłością, ale także tych, którzy są w trakcie odchudzania.

– Sięgając po pączka, musimy pamiętać, że są to tylko puste kalorie. Spożycie tego typu przekąski, nie zaspokoi uczucia głodu, a spowoduje jego wzmożenie. Myślę, że szkoda tracić tego, czego dokonało się w odchudzaniu, na rzecz krótkiej przyjemności – mówi Monika Honory, holistyczny ekspert ds. żywienia. – Spadek cukru we krwi jest zjawiskiem normalnym oraz fizjologicznym. Rozwiązaniem tego problemu jest dostarczenie zdrowej, dobrej jakościowo przekąski, która pozwoli utrzymać prawidłowy jej poziom – dodaje Monika Honory.

Aby zmniejszyć lub utrzymać wagę ciała, najlepiej jest łączyć węglowodany proste oraz złożone w jednym posiłku. Dzięki temu organizm otrzyma odpowiednią ilość cukru, która pomoże zwalczyć nagły głód oraz nieodpartą pokusę sięgnięcia np. właśnie po pączka. Zatem alternatywą do wysokokalorycznych oponek i faworków mogą być… słodkie zupy.

– W Polsce zupy kojarzą się jako dania wytrawne, a musimy jednak pamiętać, że z dodatkiem cynamonu, migdałów czy owoców, można stworzyć smaczny i sycący posiłek, który zaspokoi potrzebę zjedzenia słodyczy, a przy okazji dostarczy do organizmu wartości odżywczych – podpowiada Monika Honory.

MIGDAŁÓWKA

SKŁADNIKI:
– 1,5 l mleka 2%
– 2–3 łyżki rodzynek
– 2 łyżki gorzkich migdałów
– 1,5 szklanki słodkich migdałów
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki cukru brązowego
– ¾ szklanki ryżu
– sól

PRZYGOTOWANIE

Opłucz ryż, a następnie ugotuj go na małym ogniu w osolonej wodzie. Pamiętaj przy tym, aby często mieszać żeby ryż się nie skleił. Ugotowany i odcedzony ryż powinien być dosyć sypki. Całe migdały sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórkę i zmiksuj. Następnie sparz rodzynki odsącz z nich wodę. Na wolnym ogniu ugotuj mleko, dodaj masło, migdały, rodzynki i ryż. Wszystko razem wymieszaj i w razie potrzeby dopraw wedle uznania.

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.