Jadłodzielnia w nowym miejscu

Jadłodzielnia w nowym miejscu

Jadłodzielnia, czyli innowacyjny pomysł na dzielenie się żywnością zamiast wyrzucania jej, zmieniła swoją lokalizację. Teraz stoi w holu budynku przy ul. Związku Jaszczurczego 17.

Funkcjonowanie jadłodzielni jest proste: ci, którzy mają za dużo jedzenia, mogą zostawić je w specjalnej chłodziarce, z której mogą zabrać je osoby potrzebujące. Na początku jadłodzielnia znajdowała się w siedzibie Banku Żywności przy ul. Stefczyka. Już na początku pomysłodawcy chcieli znaleźć dla niej nowe miejsce – w końcu się to udało.

– Nasza jadłodzielnia zaczyna nowe życie, mam nadzieję, ze intensywne. Otrzymała bardzo dogodne miejsce w holu budynku przy Związku Jaszczurczego 17 (dawny hotel robotniczy), tam, gdzie mieści się Centrum Organizacji Pozarządowych i wiele organizacji. Hol jest otwarty i dostępny cały dzień. Naszą chłodziarkę łatwo zauważyć – mówi Teresa Bocheńska, prezes Banku Żywności.

Do jadłodzielni można wkładać zarówno artykuły spożywcze, jak i gotowe potrawy, np. obiad, który zrobiliśmy w zbyt dużej ilości, ciasto, które zostało nam po rodzinnej imprezie czy przygotowane wcześniej przekąski. W chłodziarce znajdzie się miejsce na każdą żywność, warunek jest jeden: na opakowaniu należy umieścić kartkę z informującą o tym, kiedy powstał dany produkt.

– Każdy, kto poczuje głód i nie może go zaspokoić, może sobie z chłodziarki wyjąć, co zechce. Mamy nadzieję, że pomysł się przyjmie. Dzielmy się żywnością, zamiast ją wyrzucać – podkreśla prezes Banku Żywności.

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.