Elbląg: O żuławskich kulinariach

Elbląg: O żuławskich kulinariach
Fot. Adminstrator

W najbliższy czwartek (19.07, godz. 11.00) zapraszamy do Biblioteki Elbląskiej na spotkanie z Arturem Wasielewskim na temat „Kuchnia żuławska z wykorzystaniem roślin rosnących na Żuławach” odbywające się w wakacyjnym cyklu „Ziołowe lato w bibliotece”. Wstęp wolny.

Artur Wasielewski – interesuje się wszystkim, co związane z Żuławami. Jest właścicielem domu podcieniowego w Orłowie i autorem książki o kuchni żuławskiej pt. „Kulinaria żuławskie”. Podczas spotkania będzie można się dowiedzieć, czym charakteryzowała się kuchnia żuławska na przestrzeni wieków, jakie rośliny i produkty były wykorzystywane do przygotowania potraw.

„Ziołowe lato w bibliotece” to kontynuacja spotkań, które począwszy od roku 2016 organizowane są latem w Bibliotece Elbląskiej. W wakacyjne czwartki zapraszamy na wykłady i warsztaty poświęcone przepisom kuchni regionalnej, zastosowaniem ziół w kuchni i kosmetyce. Będzie jak zawsze ciekawie, smacznie i pachnąco. Spotkania odbywają się w zabytkowych wnętrzach Biblioteki Elbląskiej (sala „U św. Ducha”).

Program kolejnych spotkań:

26.07, godz. 11.00

Urszula Skrzypek–Krupa – Mydła glicerynowe z ziołami i ziołowy krem do rąk (warsztat kosmetyczny)

2.08, godz. 11.00

Jan Brzozecki – Zioła w literaturze (wykład)

9.08, godz. 11.00

Jakub Tomasz Woźniak – Herbaty w naszych domach dawniej i dzisiaj (wykład)

16.08, godz. 11.00

Grażyna Nawrolska – O kremach, balsamach i perfumach w średniowieczu (wykład)

23.08, godz. 11.00

Barbara Bukowska – Marchew po mazursku, lody bananowe (warsztat kulinarny)

Miejsce spotkań: Sala „U św. Ducha” Biblioteki Elbląskiej

Organizator: Oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Elblągu przy współpracy Biblioteki Elbląskiej i Elbląskiej Rady Seniorów

  Aleksandra Buła Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 18414 

Print Friendly, PDF & Email