Edukacja: Nietuczące bułki trafią do sklepików szkolnych

Edukacja: Nietuczące bułki trafią do sklepików szkolnych

Radziwiłłówki to drożdżówki o obniżonej zawartości cukru, które od 2017 roku sprzedawane będą uczniom w sklepikach szkolnych.

Powstała inicjatywa Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo – Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, o stworzeniu alternatywnego rozwiązań w żywieniu młodzieży, w tym między innymi opracowania drożdżówki, która spełniałaby kryteria o korzystnych cechach zdrowotnych – poprzez obniżenie zawartości cukru i zachowania cech smakowych – poprzez wykorzystanie składników prozdrowotnych oraz ułatwienia produkcji z wykorzystaniem stosownych koncentratów odpowiedniej mąki i wsadu owocowego.

Uzyskano innowacyjny produkt. Badania sensoryczne i degustacje wśród dzieci potwierdziły trafność doboru surowców i doskonały smak, akceptowany przez dzieci, a badania wartości odżywczej i cech nowego produktu wskazują, że jest to produkt, który bez wątpienia zaliczyć można do grupy produktów prozdrowotnych (funkcjonalnych), nowej klasy produktów dynamicznie rozwijających się na rynku żywnościowym na świecie.

Akceptacja pomysłu prozdrowotnej drożdżówki i deklaracja wsparcia ze strony obecnego ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła zainspirowała inicjatorów do nadania jej znaku towarowego pochodnego od nazwiska ministra – RADZIWIŁŁÓWKA.

  źródło i fot. kurier.pap.pl Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 14978

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.