Wiele osób na co dzień spożywa zbyt dużo białka, ale szczególnie w okresie świąt. Tradycyjne potrawy wielkanocne to prawdziwa „bomba białkowa” – ostrzega dietetyk, dr Hanna Stolińska.
Kategoria: Apetyt na…
70 proc. Polaków woli kupować jaja z wolnego wybiegu
Ponad 70 proc. konsumentów w Polsce zwraca uwagę na warunki hodowli kur przy wyborze jajek w sklepie – wynika z badań przeprowadzonych dla Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
1,5 godziny więcej dziennie przed ekranem, 1,8 kg więcej na wadze
Otyłość jest chorobą przewlekłą o złożonej etiologii, bez tendencji do samo ustępowania, z tendencją do nawrotów, a współczesna medycyna nie zna w pełni przyczyn jej rozwoju.
Spożycie mięsa spada z roku na rok, a pandemia tylko przyspieszyła ten trend
Roślinne zastępniki produktów odzwierzęcych przestały być niszą, weszły już do mainstreamu i coraz częściej trafiają do koszyków zakupowych.
Tłusty czwartek pod lupą dietetyka
Tłusty czwartek to jeden z dni tradycyjnie świętowanych w Polsce, wypadający według kalendarza chrześcijańskiego w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą.
Naukowcy pomogą zrozumieć konsumentom oświadczenia zdrowotne na opakowaniach żywności
Naukowcy pomogą konsumentom w zrozumieniu tego rodzaju wskazówek.
Ceny żywności będą rosnąć, ale wolniej niż w 2020 roku
Inflacja w 2021 roku będzie niższa niż w 2020. Na wolniejsze tempo wpływ będzie miało spowolnienie wzrostu cen żywności wobec minionych kilkunastu miesięcy – prognozują eksperci.
W grudniu Polacy marnują najwięcej żywności
Do wyrzucania gotowych, niespożytych posiłków przyznaje się aż 70 proc. Polaków.
Roślinne święta! Inspirujące przepisy i porady
Robert Kopacz, szef kuchni firmy Upfield, podpowiada więc, co zrobić, by nasze tegoroczne bożonarodzeniowe dania były bardziej roślinne, smaczne i wciąż tradycyjne.
Ryby na święta? Szukaj tych z certyfikatem
Jak jednak kupić rybę, żeby zaserwować bliskim potrawę nie tylko smaczną i zdrową, ale też nieszkodliwą dla środowiska? Wystarczy poszukać certyfikatu MSC.