Inflacja w 2021 roku będzie niższa niż w 2020. Na wolniejsze tempo wpływ będzie miało spowolnienie wzrostu cen żywności wobec minionych kilkunastu miesięcy – prognozują eksperci.
Kategoria: Apetyt na…
W grudniu Polacy marnują najwięcej żywności
Do wyrzucania gotowych, niespożytych posiłków przyznaje się aż 70 proc. Polaków.
Roślinne święta! Inspirujące przepisy i porady
Robert Kopacz, szef kuchni firmy Upfield, podpowiada więc, co zrobić, by nasze tegoroczne bożonarodzeniowe dania były bardziej roślinne, smaczne i wciąż tradycyjne.
Ryby na święta? Szukaj tych z certyfikatem
Jak jednak kupić rybę, żeby zaserwować bliskim potrawę nie tylko smaczną i zdrową, ale też nieszkodliwą dla środowiska? Wystarczy poszukać certyfikatu MSC.
Polacy spożywają zbyt dużą ilość węglowodanów. To powoduje otyłość
Najczęściej popełniane błędy dotyczące żywienia ludzi mają dwojaki charakter. Z jednej strony są związane z niedoborami pokarmowymi, a z drugiej z nadmiernym przejadaniem się
W czasie pandemii Polacy chętniej sięgają po polską żywność
Konsumenci w Polsce przykładają coraz większą wagę do jakości produktów żywnościowych. 72 proc. przy wyborze zwraca uwagę na ich skład, a 62 proc. chciałoby kupować więcej artykułów bio
Duże dawki witaminy C chronią przed COVID-19?
Trzeba sobie więc jasno powiedzieć, że witamina C nie jest lekarstwem na COVID-19 ani nie ma dowodów na to, że przyjmując ją w dużych ilościach uchronimy się przed nowym koronawirusem.
Badanie: W czasie lockdownu Polacy marnowali mniej żywności
W czasie lockdownu spowodowanego przez koronawirusa w Polsce marnowano mniej żywności – wynika z analiz badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rzadziej wyrzucano zwłaszcza owoce, warzywa i produkty mleczne.
Sezon na przetwory. W tym roku mniej Polaków planuje je przygotować
Polacy lubią smaki domowych przetworów. 80 proc. badanych ceni je bardziej niż produkty ze sklepowych półek – wynika z Barometru Providenta. Jednak odsetek osób, które będą w tym sezonie robić przetwory, jest znacznie niższy.
NIK ostrzega: nie wiemy, co jemy
Najwyższa Izba Kontroli ostrzega przed zatruciem środkami ochrony roślin, które mogą znaleźć się w produktach spożywczych.