Apetyt na... gęsinę

Apetyt na... gęsinę

Polacy coraz chętniej sięgają po gęsinę – w ciągu ostatnich 15 lat spożycie tego mięsa wzrosło o ponad 300 g na jedną osobę. Pojawia się na polskich stołach m.in. przy okazji świąt Bożego Narodzenia czy 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina. Gęsina jest dwukrotnie bardziej kaloryczna niż mięso indyka lub kurczaka, zawiera jednak zdrowe tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Jest także znacznie bogatsza w witaminy i składniki mineralne niż inne mięsa…

Bożonarodzeniowe wypieki nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy

Bożonarodzeniowe wypieki nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy

Makowce, strucle, keks czy pierniczki – zdecydowana większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych wypieków. Choć zawierają one cukier, nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy. Nawet jednym kawałkiem ciasta można zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej diety. Dodanie do spożywanych potraw w ciągu dnia 5–7 łyżeczek cukru, nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie – przekonuje Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia, ambasador akcji „Uczymy jak słodzić”. – Nie wyobrażamy sobie świąt bez…

Produkty pełnoziarniste zmniejszające ryzyko raka jelita grubego

Produkty pełnoziarniste zmniejszające ryzyko raka jelita grubego

Obszerna analiza badań z udziałem prawie 30 mln ludzi pokazała, że dieta bogata w pełne ziarna, np. brązowy ryż czy chleb z pełnego przemiału zmniejszają zagrożenie nowotworami jelita grubego. Pomaga też ruch i unikanie alkoholu, a przetworzone mięso podnosi to ryzyko. American Institute for Cancer Research (AICR) i World Cancer Research Fund (WCRF) opublikowały właśnie raport wykazujący pozytywne działanie pełnowartościowych zbóż w zapobieganiu częstemu rodzajowi raka. Jak podają badacze, w USA diagnozuje się średnio 371…

Kiedy najlepiej jeść kolację?

Kiedy najlepiej jeść kolację?

Jedzenie kolacji dwie godziny przed pójściem spać ma działanie przeciwnowotworowe – wiąże się z mniejszym zagrożeniem nowotworami piersi i prostaty – sugerują pierwsze na tym polu badania. Hiszpańscy naukowcy z Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) w projekcie opisanym na łamach magazynu „International Journal of Cancer” sprawdzili, jak pora posiłków wpływa na zagrożenie należącymi do najczęstszych nowotworów rakami piersi i prostaty. Autorzy publikacji zwracają uwagę, że te dwa rodzaje raka należą do tych, które już…

Apetyt na:  Kulinarne dziedzictwo regionu

Apetyt na:  Kulinarne dziedzictwo regionu

Samorząd województwa chce wypromować dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla. Służy temu nowopowstała strona internetowa i oficjalny fanpage na Facebooku, gdzie można znaleźć przydatne informacje i ciekawe przepisy. Nowe kanały – dziedzictwokulinarne.pl oraz profil na Facebooku – będą promować regionalną kuchnię oraz podmioty posiadające prawo do posługiwania się logiem Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Na stronach można odnaleźć przepisy na charakterystyczne dania, a także informacje na temat regionu i członkostwa w inicjatywie. Źródło i fot.: warmia.mazury.pl   Opracowanie: Red. Wersja archiwalna…

Apetyt na: Domowe przetwory zimą

Apetyt na: Domowe przetwory zimą

W tym roku zapasy na zimę planuje zrobić 49 proc. Polaków – takie wnioski płyną z Barometru Providenta. Większość spędzi dodatkowy czas w kuchni, aby móc także zimą cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Coraz częściej samodzielne robienie konfitur i marynat deklarują mężczyźni. Sporządzanie domowych przetworów, pozwalających cieszyć się smakiem letnich warzyw i owoców oraz grzybów przez całą zimę, stopniowo traciło na popularności wraz z rozwojem gospodarczym Polski i poszerzającą się ofertą sklepów. Dziś ponownie wraca do łask, m.in. jako efekt powrotu do zdrowego…

Region: Najsłodsze kulinarne wydarzenie na Warmii i Mazurach

Region: Najsłodsze kulinarne wydarzenie na Warmii i Mazurach

W Ełku będzie słodko – wszystko za sprawą „Regionalnego Święta Miodu”, które odbędzie się w najbliższą sobotę (15 września). Pszczelarze z całego regionu, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla, zaprezentują miody i szeroką gamę produktów pszczelarskich. Podczas konkursu „Na najlepszy miód” zostaną wybrane najlepsze miody z regionu Warmii, Mazur i Powiśla. Do konkursu przystąpią również osoby fizyczne z terenu województwa warmińsko–mazurskiego, które przygotują ciasto na bazie miodu  i wezmą udział w konkursie…

Apetyt na: Kujawsko–pomorskie zdrowie

Apetyt na: Kujawsko–pomorskie zdrowie

W upalne dni poszukujemy ochłody i orzeźwienia. Warto wtedy sięgnąć do przepisów na napoje znajdujące się na regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych, choćby na kulis czy winko z chabru. Do ich przygotowania można wykorzystać rośliny rosnące w ogrodzie lub na polu czy łące. – Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa. Niektóre z tych potraw czy napojów możemy przygotować we własnym domu z roślin sezonowych. Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów…

Apetyt na zdrowie: Dieta dla seniora

Apetyt na zdrowie: Dieta dla seniora

21 i 22 stycznia to dwie szczególnie ważne daty, gdyż to właśnie wtedy przypada święto naszych ukochanych Babć i Dziadków. Z tej okazji, warto odwdzięczyć się im za troskę i opiekę, którą nas obdarzają i pomóc w zachowaniu zdrowia i siły na długie lata. Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które…