Awokado to wyjątkowo zdrowy owoc. Okazuje się, że nie tylko owoce, ale ównież pestki awokado mają prozdrowotne działanie.
Pestkę należy wyjąć i pozostawić na 2–3 dni w suchym miejscu. Po tym czasie nie jest już on tak wilgotna i bez problemu możemy zetrzeć ją na tarce. Startą pestkę możesz dodawać do sałatek, koktajli, zup, sosów, itd.
Co zawierą pestki awokado?
– zawierają więcej przeciwutleniaczy niż owoce, warzywa, a nawet zielona herbata.
– obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom serca.
– zmniejszają obrzęki i stany zapalne w organizmie.
– wspomagają pracę układu pokarmowego.
– łagodzą zaparcia i biegunki.
– pomagają w leczeniu wrzodów żołądka.
– mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
– wzmacniają układ dopornościowy
Oprac. AG Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15287