Apetyt na zdrowie: Gojnik – roślinne panaceum na Alzheimera?

Apetyt na zdrowie: Gojnik – roślinne panaceum na Alzheimera?
Fot. Adminstrator

Gojnik to roślina występująca w wysokich partiach górskich powyżej 1000 m npm. W starożytności napar z tej rośliny podawano żołnierzom w celu regeneracji sił oraz szybkiego gojenia się ran. Po gojnik od wieków sięga także medycyna ludowa. Gojnik to bogactwo składników mineralnych, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Dzięki zawartości żelaza picie naparu z gojnika wspomaga układu krążenia, wzmacnia system odpornościowy, pomaga w walce z niedokrwistością i zmęczeniem, a także w naturalny sposób reguluje ciśnienie krwi i temperaturę ciała. Według najnowszych badań niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Pahnke podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.

Zaparzanie:

1–2 kwiatki wrzucić do szklanki, zalać gorącą wodą i zaparzać ok. 3–5 minut pod przykryciem. Otrzymamy żółto–zielony napar o charakterystycznym smaku. Do naparu można dodać miód lub karob.

  AG Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15665 

Print Friendly, PDF & Email