Apetyt na zdrowie: Apiterapia czyli leczenie miodem

Apetyt na zdrowie: Apiterapia czyli leczenie miodem
Fot. Adminstrator

Od wieków miód stanowi składnik pożywienia. Do dziś miód góruje na naszych stołach, a nasze prababcie i babcie doceniły ten słodki nektar, który wykorzystywały nie tylko do potraw, ale także w leczeniu różnych chorób. Niezliczone właściwości miodu wyodrębniły nową gałąź w medycynie zwaną apiterapią, która za pomocą miodu i jadu pszczelnego leczy nerwice, nadciśnienie, choroby skórne oraz wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu.

W skład miodu wchodzi aż 21 pierwiastków koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. fosfor, wapń, potas, mangan, żelazo. Miód dzięki właściwościom odtruwającym wydala z organizmu ołów i inne metale ciężkie. Wspomaga również odporność, wzmacnia i regeneruje organizm. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie w leczeniu i zapobieganiu chorób. Wiadomo, że miód wspomaga układ oddechowym. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie. Leczy się nim zapalenie gardła, kaszlu, chrypki itp. Oprócz tego miód wykorzystywany jest w leczeniu cukrzycy, który redukuje takie cukry jak sacharoza, glukoza i fruktozy. Obecność nadtlenku w miodzie, uniemożliwia rozwój próchnicy, który wspomaga zwalczanie paciorkowca, który odpowiada za jego rozwój.

Źródło: http://www.ekologia.pl

  EB Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15304 

Print Friendly, PDF & Email