Apetyt na: Kujawsko–pomorskie zdrowie

Apetyt na: Kujawsko–pomorskie zdrowie
Fot. Adminstrator

W upalne dni poszukujemy ochłody i orzeźwienia. Warto wtedy sięgnąć do przepisów na napoje znajdujące się na regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych, choćby na kulis czy winko z chabru. Do ich przygotowania można wykorzystać rośliny rosnące w ogrodzie lub na polu czy łące.

– Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa. Niektóre z tych potraw czy napojów możemy przygotować we własnym domu z roślin sezonowych. Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza  – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z regionu (listę można znaleźć tutaj). Wśród nich są orzeźwiające i zdrowe napoje, takie jak: kulis, czyli kwas z czerwonych buraczków (zgłoszony przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu) czy winko z chabru (zgłoszone przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu).

TUTAJ można znaleźć pozostałe przepisy na tradycyjne potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w materiale Przepisy z tradycją.

  Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 18259 

Print Friendly, PDF & Email